19 júla 2011

HR profesionáli: ako môžu rozvíjať svoju kariéru?

Ako HR profesionáli, máte množstvo príležitostí na tréning. Musíte si však ujasniť, akým smerom sa chcete rozvíjať.

Bez ohľadu na recesiu, HR profesionáli majú rovnako potrebu rozvíjať svoju kariéru. Vzhľadom na fakt, že títo pracovníci strávia množstvo času administráciou a starostlivosťou o ostatných zamestnancov, až prekvapivo málo pozornosti sa venuje ich kariérnemu rastu a rozvoju.

Problematike ďalšieho rozvoja HR profesionálov je venovaná veľmi malá pozornosť, a to aj napriek faktu, že všetky organizácie v súčasnosti potrebujú zručných a expertných ľudí, ktorí budú schopní nielen vykonávať každodenné rutinné činnosti, ale zároveň sa budú špecializovať v určitej oblasti.

V čase, keď sa HR musí vysporiadať s nepredvídateľnými zmenami, HR profesionáli musia rozmýšľať, čo robiť ďalej po získaní kvalifikácie – či sa sústrediť na všeobecné HR alebo sa radšej zamerať na určitú špecializáciu v rámci HR.
Ak však chce táto profesia naplniť očakávania senior manažmentu, musí HR rozšíriť svoje pôsobenie a ponúkať HR pracovníkom rady v oblasti kariéry. Potrebné je zamerať sa ako na HR generalistov, ktorí chcú získať špecializáciu tak aj na čerstvých absolventov, ktorí práve rozmýšľajú o svojej kariére v rámci HR.

Kvalifikácia musí byť vždy prepojená na výsledky organizácie, čo v podstate znamená, že obsah jednotlivých HR kurzov musí odrážať zmeny v biznise. Rovnako sa aj HR profesionáli, ktorí chcú postúpiť vo svojej kariére, musia prispôsobovať týmto zmenám.

Potreba špecializácie
Kariérny postup rovnako ako aj plán rozvoja musia byť starostlivo naplánované a zamerané na naplnenie určitých stanovených cieľov. Väčšina HR profesionálov sa najskôr zameriava na všeobecné HR, následne sa špecializuje v určitej oblasti a ku koncu kariéry sa opätovne vracia na pozíciu HR generalistu.
V súčasnosti možno taktiež badať zo strany organizácií snahu o spoluprácu s univerzitami s cieľom vytvoriť akreditované kurzy, ktoré by umožnili rozvíjať HR profesionálov na vyššej úrovni.

Mnoho organizácií poskytuje svojim HR odborníkom popri špecializácii rôzne manažérske tréningy zamerané na získanie manažérskych a líderských zručností, ktoré taktiež zvyšujú ich šance na kariérny rozvoj.
Základnou požiadavkou pri plánovaní rozvoja vašich HR profesionálov však je, aby jednotlivé tréningy a kurzy boli prepojené s požiadavkami a potrebami vašej organizácie.

Autor: Steve Hemsley
Zdroj: http://www.hrmagazine.co.uk/hr/features/1014878/hr-executive-education-how-hr-professionals-develop-career-recession

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.