17 marca 2012

Mentoring a koučing – aký je medzi nimi rozdiel?

V praxi sú pojmy mentoring a koučing považované za synonymá a preto sa aj často zamieňajú. Pochopenie rozdielu medzi mentoringom a koučingom však môže manažérom pomôcť zmeniť k lepšiemu svoj štýl vedenia. Neformálne stretnutia koučov a mentorov s pracovníkmi môžu prispieť k vyššiemu výkonu a efektívnosti, z ktorých bude profitovať celá organizácia.

Zaviesť tieto netradičné metódy rozvoja však môže byť spočiatku náročné, nakoľko zamestnanci budú vyžadovať veľké množstvo teoretických informácií ako aj praktických príkladov toho, čo vlastne mentoring a koučing je a načo slúži.

To, že ľudský kapitál predstavuje základ pre budúci úspech organizácie, nie je dnes už žiadnou novinkou. Rovnako je známy aj fakt, že práve prostredníctvom mentoringu a koučingu možno tento kapitál naďalej rozvíjať.

Tieto dva fenomény v praxi často fungujú spolu. Napríklad, prostredníctvom koučingu možno zlepšiť medziľudskú interakciu, komunikačný štýl či rozhodovacie schopnosti pracovníka. Podobne však takémuto zlepšeniu môže napomôcť aj mentoring, v rámci ktorého starší a skúsenejší pracovník pomáha mladšiemu pri rozvoji zručností a budovaní svojej kariéry.

Napriek týmto spoločným črtám však možno identifikovať aj určité rozdiely medzi mentoringom a koučingom. Dôležité je predovšetkým si uvedomiť, že koučing je o definovaní spôsobov, ako zvládať rôzne situácie, zatiaľ čo mentoring je založený na poskytovaní rád a vzorového správania.

Mentoring spočíva v pomoci, ktorú mentor poskytuje svojmu zverencovi a to prostredníctvom vedenia a rád. Mentor býva spravidla staršia skúsenejšia osoba, ktorá pomáha mladšiemu pracovníkovi pri budovaní jeho kariéry ako aj pri vykonávaní každodenných činností. Mentor slúži mladšiemu pracovníkovi ako vzorový model, podľa ktorého sa mladší pracovník správa a vďaka ktorému sa môže rozvíjať. Mentoring má svoje opodstatnenie predovšetkým v počiatočných štádiách kariéry pracovníkov. Tento vzťah je skôr neformálneho charakteru a hoci netvorí súčasť organizačnej štruktúry ani riadiaceho reťazca, mentor môže v niektorých prípadoch navrhnúť povýšenie alebo zvýšenie platu svojho zverenca.

Koučing sa sústreďuje na zlepšenie výkonu a konkrétnych zručností. Tento vzťah je však formálnejší, nakoľko aj samotný koučing predstavuje konkrétnu zručnosť, pre ktorú je možné získať oficiálnu kvalifikáciu. Koučov v súčasnosti certifikuje napríklad Medzinárodná federácia pre koučing (ICF - International Coaching Federation). Tu je zopár základných charakteristík koučingu:

  • Kouč pomáha svojmu zverencovi tak, že ho podporuje, aby podnikol také kroky, ktoré by ho posunuli smerom k dosiahnutiu cieľa.
  • Vzťah kouča a jeho zverenca je založený na dôvere a spolupráci. Všetky detaily z koučovacieho stretnutia sú prísne dôverné.
  • Kouč sa pýta otvorené otázky, aby pomohol svojmu zverencovi identifikovať stratégie riešenia svojho problému.
  • Koučovia nedávajú rady, ale skôr poskytujú podporu a povzbudzujú svojich zverencov k neustálemu zlepšovaniu.
  • Kouč sa snaží rozvíjať silné stránky svojho zverenca.
  • Kouč ponúka objektívne perspektívy a povzbudzuje pracovníka, aby podnikol kroky smerom k svojmu rozvoju.

Ako možno vidieť, koučing aj mentoring predstavujú dva rôzne pojmy. Zároveň ich však spája spoločný cieľ - presvedčiť zamestnanca, aby prevzal kontrolu nad svojimi činmi a definoval si kroky ako postupovať pri svojom rozvoji.

Autor: Valerie Pelan

Zdroj: http://talentmgt.com/articles/view/the-difference-between-mentoring-and-coaching/print:1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.