26 marca 2012

Problémy s dizajnom pracovísk

Dnešné pracoviská, navrhnuté na podporu spolupráce, poskytujú málo súkromia zamestnancom. Tí sa v takomto prostredí často nemôžu poriadne sústrediť na svoju prácu, čo sa v konečnom dôsledku môže odraziť na ich zhoršenom zdravotnom stave či zníženej inovatívnosti a produktivite, tvrdia experti. HR by preto mali zvážiť možnosti, ako navrhnúť pracovisko, ktoré by zosúladilo potreby skupín s potrebami jednotlivcov.

Môže open space vo vašej organizácii negatívne ovplyvniť kreativitu a inovatívnosť?

Výskumy zamerané na skúmanie pracovísk naznačujú, že ľudia sú viac kreatívni, ak majú dostatok súkromia a slobody a môžu v pokoji pracovať bez toho, aby ich nikto vyrušoval. Taktiež je všeobecne známy fakt, že najkreatívnejší ľudia vo všetkých oblastiach vedy či umenia bývajú zvyčajne introverti. To neznamená, že by títo odborníci či umelci odmietali spoluprácu s ostatnými členmi tímu, no sami seba vnímajú ako nezávislé a individualistické osobnosti. Nie sú to jednoducho typickí príjemní spoločníci.

Tímový duch sa zmocnil dnešných pracovísk, v ktorých kúsok súkromia možno nájsť len veľmi ťažko. Štúdie zaoberajúce sa dizajnom práce dokazujú, že open-space pôsobí na pracovníkov negatívne. Stávajú sa odmietaví, neistí a rozrušení. Navyše je pri pracovníkoch pracujúcich v takomto prostredí pravdepodobnejšie, že sa im zvýši krvný tlak, budú pociťovať stres či vyčerpanie alebo sa im zhorší zdravotný stav. Taktiež bolo dokázané, že ľudia, ktorých práca býva prerušovaná, spravia až o 50% viac chýb a dokončenie úlohy im trvá dvakrát dlhšie ako keby pracovali v pokojnom prostredí.

Týmto nechceme znižovať hodnotu tímovej práce. Pracoviská by však mali popri podpore spolupráce zároveň poskytnúť ľuďom priestor, ktorý môžu využiť, keď potrebujú byť sami.

Prechod z tradičného pracoviska pozostávajúceho z kancelárií na otvorené priestory s minimálnymi bariérami oddeľujúcimi pracovný priestor zamestnancov sa udial v posledných dvoch desaťročiach. Open space tak zmenil celkový charakter práce, poskytujúc organizáciám veľkú mieru flexibility a priestor na spoluprácu.

Trend prechodu na open space potvrdzuje aj množstvo riaditeľov globálnych spoločností. Zároveň však pripúšťajú, že takýto typ pracoviska nemusí vyhovovať každému zamestnancovi.

V poslednom období možno badať obrovský dôraz kladený na spoluprácu medzi pracovníkmi v tíme aj mimo neho. Niekedy však význam spolupráce býva preceňovaný a organizácie zabúdajú na rovnako dôležité potreby jednotlivca. A aj ľudia považovaní za úplných extrovertov potrebujú z času na čas byť sami, aby sa mohli koncentrovať na svoju prácu.

Ideálne pracovisko by preto malo byť rozdelené do viacerých zón tak, aby poskytovali pracovníkom istú mieru súkromia ako aj priestor na riešenie skupinových úloh.

Prvú zónu predstavujú priestory pre zamestnancov, ktorých práca si vyžaduje súkromie každý deň ako aj dočasné kancelárie pre tých, ktorí potrebujú pracovať osamote len občasne.

Kaviareň predstavuje zónu, kde zamestnanci jedia, pijú kávu, sú v kontakte s ostatnými. Je to priestor pre prácu i pre priateľsky rozhovor.

Ďalšou zónou by mal byť priestor vyhradený pre koncentrovanú a pokojnú prácu, pozostávajúci z kombinácie otvorených a zatvorených priestorov.

A na záver je to zóna spolupráce, ktorá ponúka priestor špeciálne pre tímové aktivity.

HR môže pomôcť manažérom prostredníctvom tréningov poskytnúť rady ako organizovať pracoviská vzhľadom na charakter práce ako aj potreby pracovníkov. Kľúčom je pritom zosúladiť požiadavky jednotlivca s požiadavkami skupiny. A hoci je práca v súčasnosti oveľa prepojenejšia ako tomu bolo v minulosti, rovnako treba brať do úvahy, že príliš veľa sociálnej interakcie môže na pracovníkov pôsobiť negatívne. Niektorí ľudia jednoducho potrebujú pokoj, aby mohli podávať skvelý výkon.

Autor: By Andrew R. McIlvaine

Zdroj: http://www.hreonline.com/HRE/story.jsp?storyId=533345272


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.