20 septembra 2011

Ako zaistiť efektívny nábor pracovníkov

Len ťažko si ľudia, ktorí sa nepohybujú v oblasti náboru pracovníkov vedia predstaviť, aké náročné môže byť nájsť toho správneho kandidáta pre konkrétnu pracovnú pozíciu. Pre získanie tých najlepších pracovníkov je nutné urobiť oveľa viac ako len umiestniť ponuky na pracovný portál. Organizácia si musí vytvoriť dobré meno na verejnosti a zapojiť do hľadania talentov všetkých svojich zamestnancov.

Aké kroky musí teda vaša organizácia podniknúť, aby si zaistila tých správnych kandidátov? Tu je zopár rád, ktoré naozaj fungujú:

  • Používajte webové stránky, sociálne médiá či rôzne komunity, aby ste zvýšili povedomie o vašej organizácii. Využite všetky dostupné prostriedky, aby ste pritiahli tých správnych ľudí.
  • Spolupracujte s tými pracovníkmi, ktorí majú na starosti prípravu vašej budúcej pracovnej sily. Pošlite vašich rekruitérov do terénu, aby nadväzovali kontakty so študentskými asociáciami a aby komunikovali s profesormi a študentmi o príležitostiach, ktoré vaša organizácia ponúka.
  • Oboznámte sa s vašou najbližšou konkurenciou. Využite dostupné databázy, aby ste získali kontakty na ľudí, ktorí pracovali u konkurencie a skontaktuje sa s nimi.
  • Komunikujte so všetkými zamestnancami o aktuálnych pozíciách vo vašej organizácii a požadujte od nich, aby odporučili svojich známych. Aj keď na základe týchto odporúčaní nenájdete vhodného kandidáta, aspoň zvýšite povedomie o vašej organizácii.
  • Vytvorte program odmien pre zamestnancov, ktorí odporučia svojich známych pre otvorenú pozíciu. Takýto program si vôbec nevyžaduje veľký rozpočet. Odmenou môže byť napríklad darček s firemným logom, lístky do divadla či pochvala pred ostatnými zamestnancami.
  • Využite aj uchádzačov, ktorí nespĺňajú požiadavky na danú pozíciu či jednoducho o ňu nemajú záujem. Spýtajte sa ich, či nepoznajú niekoho, kto by sa na danú pozíciu hodil.

Autor: Anne Kutscher

Zdroj:http://blog.talentmgt.com/2011/09/12/jump-starting-your-recruitment-efforts/ Anne Kutscher

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.