14 marca 2012

Ako regulovať vzťahy na pracovisku?

Podľa najnovších prieskumov, až 4 z10 pracovníkov mali niekedy počas svojej pracovnej kariéry vzťah so svojím kolegom a jedna tretina opýtaných uvádza, že so svojou láskou z práce dokonca uzatvorila manželstvo.

Vzhľadom na množstvo času, ktorý zamestnanci trávia v práci nie je vôbec ťažké predpovedať, že tento trend bude v budúcnosti ešte narastať.
Ako by mal teda líder reagovať na ľúbostné romániky na pracovisku? Pre začiatok, ignorovať takéto situácie či ich jednoducho zamiesť pod koberec nie je ani náhodou efektívnym riešením.

Pri pohľade na takéto štatistiky je dôležité, aby zamestnanci poznali hranice a vedeli jasne rozlíšiť, aké správanie je ešte akceptovateľné vzhľadom na normy a zvyky v organizácii. Tým, že organizácie nemajú písomne vypracovanú firemnú politiku týkajúcu sa vzťahov na pracovisku len vytvárajú priestor pre nejasnosti, zmätok, zranené city či dokonca súdne žaloby.

Tu je pár krokov, ako pomôcť lídrom efektívne usmerňovať vzťahy na pracovisku:
Vytvorte reálnu firemnú politiku
Áno:
Vytvoriť podnikovú politiku v písomnej podobe, pričom jej rozsah nie je vôbec podstatný. Dôležité je, aby ústredný bod predstavovala problematika sexuálneho obťažovania. Jednoznačne stanovte, ako budete postupovať v prípade sťažností týkajúcich sa sexuálneho obťažovania a rovnako aj definujte dôsledky a sankcie, ktoré z takéhoto správania vyvodíte. A samozrejme, jednoznačne vyjadrite nulovú toleranciu voči takémuto správaniu.

Nie: Vytvoriť komplexnú podnikovú politiku, ktorá by zakazovala akékoľvek vzťahy na pracovisku. Takýto krok by v praxi totiž nefungoval. Viedol by akurát k tomu, že by sa zamestnanci snažili takéto vzťahy pred nadriadeným utajiť. V horšom prípade by mohla takáto politika viesť k odchodu pracovníkov, ktorí by sa rozhodli dať prednosť vzťahu pred prácou v organizácii. A isté je, že medzi prvými by boli tí najlepší pracovníci, keďže by si mohli vyberať z množstvo ďalších ponúk na prácu.

Podporujte zdravú a otvorenú komunikáciu
Áno:
Podporovať zamestnancov, aby otvorene a úprimne priznali svoj vzťah s kolegom, keďže neúprimnosť či vyhýbanie sa tejto problematike môže často viesť k nepríjemným nedorozumeniam. Zároveň je však dôležité dbať na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a snažiť sa neprekročiť hranice profesionálnosti. Je primárnou úlohou lídrov, aby sa pracovisko nestalo miestom, kde je bežné diskutovať o intímnych detailoch života niekoho z členov tímu. Prvoradé je, aby súkromie všetkých ostalo vždy zachované.

Nie: Odhaľte na verejnosti vzťah vašich podriadených v ich mene aj keď na to ešte nie sú pripravení. Ľudia, ktorých sa vzťah týka by mali byť tí, čo o tomto vzťahu informujú zvyšok tímu. Je preto v lídrovom najlepšom záujme nezapájať sa do takýchto kancelárskych klebiet a v lepšom prípade ich šíreniu aj zabrániť. Necitlivé činy či poznámky môžu mať ďalekosiahle dôsledky a môžu vyústiť, popri narušenej dôvere, až do súdnych žalôb.

Berte do úvahy dynamiku vzťahov na pracovisku
Áno
: Ujasnite zamestnancom , že sú v profesionálnom prostredí a preto sa od nich očakáva, že sa ako profesionáli budú aj správať, a to bez ohľadu na ďalší vývoj ich vzťahu. Je často priamou zodpovednosťou lídra, aby stanovil, akým spôsobom sa bude riešiť, ak členovia tímu ukončia vzťah. Vytvorením hranice možno milostné drámy na pracovisku udržať v medziach.

Nie:
Oddeliť kolegov z tímu len preto, že sú vo vzťahu. Pokiaľ sa tak nerozhodnú sami, líder by ich mal považovať za profesionálov, schopných zosúladiť svoj osobný a pracovný život. A fakt, že budú viesť rozhovory o práci aj po skončení pracovnej doby možno považovať len ako pozitívum tohto vzťahu.

Autor: Halley Bock

Zdroj: http://talentmgt.com/articles/view/three-tips-to-navigate-workplace-relationships/print:1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.